Robert Fux är skådespelare och dragartist. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och tillhör sedan 2014 Stockholms Stadsteaters fasta ensemble. Under 2020 och 2021 är han husartist, Artist in Residence, vid Vara Konserthus där han alltså både skriver manus till, och skådespelar i, denna nya produktion. I föreställningen kommer man även kunna höra Vara Konserthus storband Bohuslän Big Band med inspelad specialskriven musik av kompositören Calle Rasmusson. Föreställningen Dragshow har premiär i Vara den 13 november 2021.
Djupdyk i ämnet drag i podden Drottningmötet
Inför föreställningen har Robert minst sagt gjort ett riktigt djupdyk i ämnet drag. Som en del av sitt residensskap leder han podden Drottningmötet där han i tre säsonger undersöker hantverket drag tillsammans med dragartister från hela Sverige. Podden gästas av legender som Christer Lindarw och Lars-Åke Wilhelmsson, liksom av nya stjärnskott på draghimlen.
– Trots att jag hållit på med drag i över tjugo år inser jag att det finns så mycket kvar att lära och vara nyfiken på! Podden är ett drömprojekt i sig. Att få möta nya och gamla kollegor i svensk dragshowvärld är som att få gå på fortbildning och utvecklingskurs varje vecka. Idag är podden Sveriges största dragpodcast men jag ser det mer som ett intimt, tryggt rum där jag delar platsen med gästen och åhöraren.
Samtalsämnena rör sedan allt ifrån uppväxt, förebilder, mot – och framgångar till peruker och provocerande outfitval. Om hur det har varit, och är, för de generationer av konstnärer som använder sina ansikten och kroppar för att ställa frågor om sig själva, samhället och betraktaren. Podden är utöver ovärderlig research för föreställningen, också en unik dokumentation av den svenska dragscenen.

– När jag kom till Vara blev jag kär direkt, där fanns så många engagerade och varmhjärtade människor som välkomnade mig, säger Robert Fux (Foto: Anneli Johansson)
Besökte kyrkor i Skaraborg
Researcharbetet tog sig också ut ur inspelningsstudion och ut på Västgötaslätten där Robert besökte Husaby kyrka, Götene kyrka och Varnhems klosterkyrka.
– Tre helt makalösa platser med svindlande historia. Jag älskar kyrkorummets möjlighet att komma till ro och vända blicken inåt, lyssna bortom samtidens högt skrikande vrål. Det är kanske därför jag älskar att arbeta på teater så mycket, där finns samma möjligheter för publiken att andas, mötas och fundera över livets förgänglighet och människans oanade möjligheter. Hur viktigt det är att leva här och nu, göra så gott vi kan mot varandra medan vi existerar.
Just förgänglighet är ett ord Robert ofta återkommer till när han pratar om drag och om sin kommande föreställning. Besöken i kyrkorna fick honom att landa i att döden skulle ha en plats i föreställningen – i fabulös draggestalt naturligtvis. I Robert är det viktigt att inte väja för mörkret utan att vara i det och samtidigt förmedla hopp och ljus.

Robert Fux tog en spontantur i Vara, här provsmakar han ost hos Sivans Ost. (Foto: Anneli Johansson)
Premiär för Dragshow på Vara Konserthus i november
Framöver bär det alltså av ut på turné för den glittrande studiecirkeln med föreställningar, vid premiären i Vara kommer det vara ett efterföljande publiksamtal som leds av kulturskribenten Stefan Ingvarsson. Robert ser fram emot att fortsätta utforskandet av drag tillsammans med sin publik. I synnerhet längtar han efter den sprakande premiären på Vara Konserthus i november.
– Vara Konserthus är en oerhört viktig plats som lyser över hela scenskonstsverige och inspirerar hela branschen. En plats som folk i bygden är så stolta över vilket märks när man är där. När jag kom till Vara blev jag kär direkt, där fanns så många engagerade och varmhjärtade människor som välkomnade mig. Jag har mumsat wienerbröd med Per som äger Conditori Nordpolen, suttit i Sivans kök och ätit ost och stått uppe på betongsilons tak och blickat ut över slätten. Sett vilken rik jordmån som skapat en så spännande bygd och märkvärdiga eldsjälar. Nu vill jag ge tillbaka lite av kärleken och möta platsen med min konst. Drömma tillsammans!
_
Vem är Robert Fux?
Född: I Kalmar 1979. Uppvuxen två-språkigt i Österrike och Sverige.
Älskar: Surkål! På vägen hem från skolan i Wien när jag var liten köpte jag och kompisarna alltid surkål av en tant runt hörnet och åt som godis.
Är, förutom Artist in Residence på Vara Konserthus: Medlem i fasta ensemblen och ordförande i Artistklubben på Stockholms Stadsteater. Medverkar just nu i Det stora Teaterkalaset med bland andra Dan Ekborg, Sharon Dyall och Pia Johansson men har uppmärksammats i ett flertal hyllade monologer till exempel Orlando, Ansvaret är vårt /Tingsten och senast Ned med vapnen! Jobbar även med: Konstpedagogik på Nationalmuseum med barn som den spektakulära karaktären ”Superintendenten Arva”
Spelar: Både elharpa, näverlur och basblockflöjt. Minst ett av dessa instrument kommer medverka i föreställningen DRAGSHOW.
_