Vad i hela världen gör en producent om dagarna och kvällarna? Rampljus följde med Louise Larsson-Skoog under en arbetsdag och pratade om jobbet som producent på Vara Konserthus.
Det är fredag eftermiddag och konserthuset har puttrat sedan tidig morgon inför kvällens konsert. Borden är dukade, teknikerna har riggat scenen och nu väntar producenten Louise Larsson-Skoog på att ta emot kvällens artister. Ikväll ska Isaac and The Soul Company spela i Sparbanken Blackbox. Bandet är kända för sin scennärvaro och sin in-your-face-soulpunk. Det är en efterlängtad konsert och om några timmar är det dags.
– Det är häftigt att vara med och påverka vad vi sätter på våra scener. Att få stå här på konsertdagen och ta emot artister, möta den förväntansfulla publiken och se strålkastarna tändas. Man får gåshud, säger Louise innan hon välkomnar sångaren Isaac Kuritzén med en stor kram.
Louise har kontakt med produktionsbolag, arrangörer, artister och kollegor. Stora delar av arbetstiden går också åt att omvärldsbevaka, nätverka och göra ekonomiska beräkningar. Men hur blir man producent?
– YH-utbildningen Kulturverkstan i Göteborg är jättebra! Arbetslivserfarenhet inom scenkonstområden, event eller projektledning är också vägar in. Jag pluggade affärsutveckling och projektledning och under mina praktikperioder testade jag att jobba som eventkoordinator på Idol och även med Diggiloo. Jag kände att detta måste jag bara få jobba mer med!
Programläggning och påverkan
I producentjobbet ingår programläggning där Louise tillsammans med produktionsavdelningen bestämmer och bokar det som ska visas på konserthusets scener.
– I vårt uppdrag ingår att vi ska erbjuda vardagsnära kultur i form av varierad, samtida scenkonst med hög kvalitet för all sorts publik. Vi tar vi hänsyn till parametrar såsom mångfald, jämställdhet och kommersiell tyngd. Jag håller kontakt med produktionsbolag, arrangörer och artister för att hålla mig uppdaterad om vad som är på gång. Jag bollar förslagen med produktionschef, andra producenter och kollegor i huset. Vi tittar på vilka artister och turnéer som är intressanta innan jag kontaktar produktionsbolagen.
Om det gäller en större svensk artist så kan förhandlingen med produktionsbolaget pågå i ett halvår. Vid bokningsarbetet får Louise en turnéperiod av produktionsbolaget och meddelar dem vilka datum som funkar i Vara så att de kan sätta en turnérutt som kallas routing.
– Jag roddar flera bokningar samtidigt och efter routingen får vi ett skarpt datum. I samband med att vi ger datumförslag tar jag reda på mer om produktionen, hur stort gaget är, rekommenderat biljettpris och hur många de är i entouraget. Jag beräknar intäkter och kostnader för att se om det är hållbart att göra föreställningen.
Innan datum spikas och förhandling kring gage och logecatering startar träffar Louise koordinationsgruppen som består av avdelningarna teknik, vaktmästeri, gäst & biljettservice, produktion, restaurang, konferens och event och lyfter datumet där så att inget krockar med andra evenemang. Om allt är grönt kan avtal skrivas med produktionsbolaget.
Fram till konsertdagen ska mycket planeras och många personer kontaktas. Louise håller kontakt med produktionsbolaget om material för biljettsläpp och marknadsföring. Tillsammans med turnéledare går hon igenom vad som ska hända under dagen med tider för get-in, curfew, soundcheck, biljettinsläpp och konsertstart.
– Alla funktioner i huset är viktiga pusselbitar för att varje produktion ska kunna genomföras. Det är ett teamwork där jag är spindeln i nätet.
Roten i logen
På Vara Konserthus finns tre loger och ett pentry i anslutning till Stora salen samt två loger och ett greenroom i anslutning till Blackboxen. Tidigare på dagen har Louise sett till att det är fint backstage, tänt upp och riggat logerna med handdukar, magasinet Rampljus och restaurangen har fixat logecateringen som kan bestå av dryck, snacks och frukt. Louise är precis på väg till logen för att kolla läget med Isaac Kuritzén.
– Alla artister vill ha ingefära och citron i logen eftersom det är bra för stämbanden, berättar Louise och knackar på.
Mycket spring och många möten
Isaac behöver kvällens setlist på pränt så Louise springer till sitt kontor för att skriva ut. Men det är långt ifrån bara artisten som Louise behöver stämma av med idag. Det är många snabba möten med tekniker, turnéledare och genomgång med garderobspersonal. Hon har varit med på soundcheck, pratat med teknikerna Bosse och Daniel, stämt av rullstolsplatser i salsplaneringen och bemanning av publikvärdar med Marcus i biljettkassan. Dagen fortsätter i ett hektiskt tempo och Louise bär bord, ställer ut stolar till publikvärdarna och snyggar till foajén.
Safety first
En kvart innan konserthusets dörrar öppnas är det dags för ett publikvärdsmöte med uppdatering om kvällens hållpunkter. Där berättar hon om konserten, hur många som kommer, hur lång föreställningen är och om det kommer att säljas merchandise. Hon går också igenom säkerhets- och utrymningsregler. En dryg timme innan konsertstart träffar hon vaktbolaget för att diskutera säkerhet och placering av kvällens två vakter.
– Vid stående konserter krävs vakter och oftast även kravallstaket. Jag har i förväg ansökt om polistillstånd och förberett polisen och räddningstjänsten på tider och hur många besökare som kommer.
Externa och solitära produktioner
Det som skiljer Louise jobb från de andra producenterna som jobbar med bland annat jazz, klassiskt, teater och dans. Louise ansvarar för de evenemang där externa produktionsbolag hyr in sig på konserthuset och för solitära produktioner.
– De solitära produktionerna är de föreställningar som vi själva arrangerar utöver jazz, teater, klassiskt, dans och familj. Det kan vara allt från Veronica Maggio till folkmusik.
Det som skiljer Louise jobb från de andra producenterna är bland annat antalet genrer som hon jobbar med. Hon sätter program för externa och solitära produktioner med stöttning av kollegan Sanna Blidberg när det gäller förproduktion av externa arrangemang. Det kan vara humorakter som Al Pitcher, musikaler som Från Broadway till Duvemåla och tributekonserter. Som producent jobbar man inte på alla föreställningar, utan ansvaret fördelas på fler föreställningsansvariga. Ikväll jobbar Louise på en konsert som hon bokat in.
– Det roligaste med jobbet är att få träffa artisterna, publiken och jobba med mina grymma kollegor. Det mest utmanande är att inte veta hur situationer som pandemi, krig och inflation kommer att påverka samhället framöver.
Klockan slår 20.00 och Isaac and The Soul Company äntrar scenen för två timmars euforiskt ös. Strålkastarna tänds. Publiken är i extas och gåshuden är ett faktum.
– Jag springer upp och ned från ”bryggan” några gånger under kvällen för att se att allt flyter på men jag njuter såklart av konserten också!
PRODUCENTENS KONSERTORDLISTA
AV = Audio Visuals video och bilder som projiceras på scenen längst bak på scen.
Backdrop = Stort stycke tyg med artistnamn, bandlogotyp eller en anpassad design längst bak på scen.
Backline = Musikernas egna instrument och utrustning.
Backstage = Bakom scenen.
Crew – Alla som jobbar med en artist eller band under en turné.
Curfew = Tiden då arenan stänger och produktionen behöver vara ute.
Dinnershow = Sittande show/konsert med middag.
Gage = Artistens arvode.
Get-in = Tidigaste tiden artisten kan vara på plats innan konsert.
Greenroom = Utrymme bakom scenen avsett för artister före och efter konsert.
Encore = Extranummer.
Entourage = Följe med artister och turnépersonal, se crew.
Kapacitet = Antal besökare konsertlokalen rymmer.
Loge = Artistens privata rum
Logecatering = Det som ska finnas i logen såsom dryck, frukt och snacks.
Logeriggning = Göra i ordning logen.
Merchandise = ”Merch” som skivor, posters och kläder som säljs i anslutning till konsert.
Routing = Turnérutt från produktionsbolag.
Programläggning = Planera vad som ska spelas på scenen.
Salsplanering = Arrangering av sittplatser och rullstolsplatser.
Setlist = Låtlista i spelningsordning.
Soundcheck = Ljudkoll där tekniker tillsammans med artist prövar, justerar och ställer in ljudet.
TL = Turnéledare.
Tribute = Hyllningskonsert.