21 mars, 2022

Stödkonsert för Ukraina

Kyiv Soloists är en stråkensemble från Ukraina. De befann sig i Italien på europaturné när Ryssland invaderade Ukraina. I och med att världen blev en annan förändrades också turnén som nu blivit till stöd för hemlandet.

– Vi spelar för freden, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare. ”Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur. 

Ensemblen kan inte återvända till sitt hemland utan fortsätter att spela i Europa och samla in pengar. En rad av arrangörer och spelställen i Europa hjälps nu åt att anordna stödkonserter. Vara Konserthus öppnar upp dörrarna lördag 2 april kl 18.00. Det är fri entré till konserten men publiken ges chansen att bidra med pengar till Unicef.

– Alla är vi oerhört påverkade av det som sker i Ukraina. Vi följer den förfärliga och ofattbara utvecklingen och letar efter möjligheter att göra något.  En konsert kommer inte att göra så att bomberna slutar falla över Ukraina men vi protesterar med det uttryck som är vårt – konsten, musiken. Det känns oerhört värdefullt att på det här sätter kunna ta ställning mot krig och förtryck och göra en insats för Ukrainas folk. Vi hoppas att uppslutningen blir stor, att många vill bidra och dela stunden med oss, säger Petra Kloo, VD Vara Konserthus.

Konserten arrangeras i samarbete med Göteborgs Symfoniker och EUNIC Stockholm.

Till evenemangsidan