10 januari, 2022

Systerskap, skuld och skräck med Ann Petrén och Lotta Tejle

Den hyllade filmen What Ever Happened to Baby Jane? från 1962 har inspirerat en mängd scenkonst genom åren och snart är det dags igen. Regissören och dramatikern Emanuelle Davin utforskar systerskap, stora känslor, skörhet, skuld och skräck i pjäsen In Memoriam. I huvudrollerna ser vi Ann Petrén och Lotta Tejle.

Pjäsen berör ett aktuellt tema där unga människor inte duger när de växer upp. Barnstjärnor som faller offer för en exkluderande bransch och förvinner ut i periferin . Lika mycket handlar pjäsen om kvinnlighet och åldrande. En kaotisk och psykologisk thriller som undersöker femininitet, det sjunkande marknadsvärdet som kommer med åldrandet och svårigheterna med att vara människa.

– Det är inte så ofta kvinnor i 65-årsåldern har de stora rollerna, eller blir bärare av berättelser, sa Ann Petrén i Svenska Dagbladet inför premiären.

Pjäsen In Memoriam har hämtat inspiration från kultfilmerna What Ever Happened to Baby Jane? och The Shining. I den förstnämnda skräckfilmen från 1960-talet, handlar det om Jane Hudson som en gång i tiden var en känd barnstjärna. Jane trodde att populariteten skulle hålla i sig och bli  en lång och framgångsrik karriär i Hollywood. Förbittrad och psykiskt nedbruten terroriserar hon sin rullstolsburna storasyster, en före detta filmstjärna. Det uppstår  rivalitet och avund mellan systrarna och tematiken i  den klassiska Hollywoodfilmen både berör och skrämmer. Filmen hyllades av publik och kritiker och belönades även med en Oscar för bästa kostym.

Emanuelle Davin berättar att kostymen till In Memoriam kommer vara ”ett explosivt kaos” där show blandas hej vilt med glitter, paljetter och groteska inslag. Kanske är detta ett sätt för systrarna att fylla ett känslomässigt tomrum med materiella ting.

– Det är viktigt  för mig att göra den här föreställningen för jag är väldigt trött på porträttet av, framför allt, äldre kvinnor. Att här få privilegiet att jobba med, enligt mig, Sveriges två bästa skådespelerskor, berättar regissören Emanuelle Davin. 

I föreställningen får publiken får möta skådespelarsystrarna Alice och Vivianne som båda varit hyllade stora stjärnor och riktiga divor i rampljuset. Ena systern var känd som barn och den andra som vuxen men idag sitter de tillsammans inne i deras glittriga skräckkabinett till hus och ältar minnen och orättvisor. Ann Petrén intar rollen som lillasystern Alice, barnstjärnan som inte räckte till när hon växte upp och åldrades. Hon möter Lotta Tejle i rollen som storasystern Vivianne, skådespelaren som i vuxen ålder blev en känd filmstjärna.

– Det är två vuxna som är kvar i flickkläder, instängda i ett hus. Det är tragik, men också skräck, berättar Ann Petrén. 

Systrarna vänder och vrider på frågan om vems fel det var att deras karriärer gick i stöpet. De lever i det förgångna och har svårt att förstå varandras perspektiv på det som hänt.   Om och om igen hamnar systrarna i en maktkamp som ingen kan vinna.

Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern Stockholm.

Ann Petrén har varit med i ett stort antal pjäser, bland annat Irinas nya liv, Det allra viktigaste, Kritcirkeln, Hemsöborna. Hon har även medverkat i Jag är en annan nu på Riksteatern och i flertal film-och tv-produktioner, bland annat Bonusfamiljen på SVT.

Lotta Tejle har medverkat i flera filmer och TV-serier, bland annat Smala Sussie, God morgon alla barn, En uppstoppad hund och 30 grader i februari.

Se och lyssna på Ann och Lotta när dom pratar om In Memoriam i TV4 Nyhetsmorgon.

Köp din biljett till In Memoriam på Vara Konserthus 21 januari här!