24 oktober, 2022

Transplantation

Regissören, koreografen och dansaren Charlotte Engelkes har skapat en livsbejakande varieté som når in i benmärgen.

För Charlotte Engelkes tog livet en helomvändning när hon för några år sedan diagnoserades med leukemi och fick genomgå en benmärgstransplantation. En performanceartists verk är oftast förenat med artisten själv och så är det ända in i benmärgen för Engelkes i hennes nya verk Transplantation. Med humor tar hon sig an detta tunga ämne i en transformerande och livsbejakande varieté tillsammans med dansaren och koreografen Sofia Södergård. 2019 genomgår Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation.

För att hennes liv ska kunna räddas och transplantationen lyckas måste det egna immunsystemet dö helt, hon måste släppa in en annan människas stamceller i benmärgen och låta dem successivt ta över. Man hittar en donator till Charlotte, en ung man som på tretton av fjorton punkter är helt identisk med hennes celler. När hon i efterhand fick reda på att hennes donator var en 23-årig man från Tyskland började hon fundera på vad som hade hänt med hennes egen kropp och identitet. Hon fick en ny blodgrupp och en Y-kromosom och blev i viss mån pånyttfödd.

– Min donator var en ung man och jag fick en Y-kromosom på köpet. Vad betyder det? Är jag man? Är jag hälften man, hälften kvinna? frågar sig Charlotte.

Detta satte i gång tankarna kring hur hennes kropp påverkats av det medicinska ingreppet. Det väckte även Charlottes lust och inspiration till att skapa föreställningen Transplantation.

– Föreställningen handlar inte om sjukdomstillståndet i en transplantation, utan det kommer in på nästa nivå – vad är det att dela sig med en annan människa? Var slutar jag och var börjar du?

Personliga berättelser om identitet och förväntningar

Föreställningen är en duett där koreografen, dansaren och dragkingen Sofia Södergård tar rollen som Charlottes donator. Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta sceniskt med varandra. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra. Det är okommenterat två dragkings som möts på scenen och delar sina personliga berättelser om identitet och förväntningar på hur kvinnor och män bör vara och vem som får göra vad på scenen.

Donatorns kärleksakt

Charlotte Engelkes repertoar sträcker sig brett över dans, teater, opera och performance och hon är känd för sitt högst personliga sätt att omfamna konstnärskapet. Engelkes har tidigare utforskat och tolkat Wagners operor i flera egna verk och det kändes självklart för henne att plocka in tematiken från Tristan och Isolde i denna föreställning.

– Det är verkligen den saga som beskriver att kärleken är så stor, att de själva suddas ut. Man vet inte längre vem som är Tristan och vem som är Isolde. Den biten har vi fokuserat på, berättar Sofia.

Wagners verk om Tristan och Isolde grundar sig i kärleken och tilliten i att ge upp en del av sig själv för att bli ett med en annan. En stor del av föreställningen kretsar kring Charlottes donator och hans osjälviska kärleksakt i att donera en del av sig själv för att rädda en annan person. Det är inte bara tematik som har hämtats från Wagners verk Tristan pch Isolde utan även musiken. Norrlandsoperans symfoniorkester har spelat in Prelude akt 1-3 som är en del av föreställningen. Musiken i föreställningen är en mash-up av nyskrivet och klassiskt och populära referenser i ett överhängande komponerat ljudcollage.

– Jag tänker att det är en kärleksakt, att låta sig uppfyllas av någon annan. Och även att donera, den handlingen som man gör när man är en donator. Det handlar vår varieté om.


Läs mer om föreställningen och boka biljett här!