17 januari, 2023

Up & Coming 2023

Bohuslän Big Band inleder 2023 med två spelningar där utvalda unga jazzmusiker bjuds in att spela med storbandet. 21 januari genomförs den första i Vara och 22 januari spelar de i Frölunda Kulturhus.

I projektet som fått namnet Up & Coming får publiken höra morgondagens jazzstjärnor leda och  framföra egenvalda låtar tillsammans med Bohuslän Big Band.

Projektet startades 2013 och återkommer varje år. Mötet mellan bandet och de unga musikerna skapar nya musikaliska utbyten och även möjligheter till framtida samarbeten. Flera av de unga musiker som Bohuslän Big Band spelat med tidigare i projektet har antingen återkommit som gästartister eller som vikarier i storbandet. 

– Det här projektet är viktigt både för Vara Konserthus och storbandet för vi vill vara en tillgång och möjlighet för nästa generation. Det är oerhört inspirerande för en ung musiker att få träffa någon som kan lite mer och som kommit lite längre och som uppmuntrar till att fortsätta utvecklas. säger Vara Konserthus VD, Petra Kloo.

 

Medverkande  2023

Maria Dahlin – Trummor 
Dani Massaad – Sång 
Noah Hjulström – Piano 
Klara Lannsjö – Trumpet 
Melker Törnqvist – Bas 
Ebba Åsman – Trombon 
Bohuslän Big Band 

 

Maria Dahlin  är en trummis från Umeå som landade i Göteborg år 2014. Hon har studerat på Birka och Skurups folkhögskola, Högskolan för scen och musik i Göteborg, samt en utbytestermin i Trondheim. Med en passion för att utforska trumspelet på ett lekfullt, svängigt och soundmedvetet sätt tar hon sig an musiken. Maria syns till i många olika konstellationer på musikscenerna och är bland annat aktuell med banden Toppklass, Fartyg 6, Mappe3, Malin Wättring samt en turné med Riksteaterns föreställning Landsbygdsupproret. 

 

Ebba Åsman är en ung trombonist från Stockholm. Hon har studerat på Södra Latin i Stockholm och på Conservatory of the Arts i Rotterdam. Ebba skriver egen musik och hennes nya album släpps i slutet av 2022. Under sin karriär har Ebba spelat med exempelvis Nils Landgren på Young Euro Classic i Berlin samt på flertalet andra välkända jazzfestivaler runt om i Europa. Hon har turnerat med Norrbotten Big Band och även med svenska pop/soul/rnb/hiphop artister. Ebba har också varit en av de medverkande musikerna i ”The new generation”-serien hos NPO Soul&Jazz.

 

Med en bakgrund inom en mängd genrer och instrument har Melker Törnqvist till slut hittat hem i kontrabasen och jazzmusiken, och framträder nu ofta på Göteborgs jazzscener i många olika konstellationer. Melker är utbildad vid Högskolan för scen och musik och har tidigare medverkat som basist i Bohuslän Big Bands yngre motsvarighet, Next Generation Big Band. På skiva kan han bland annat höras med albumaktuella Sundby bros, vars debutalbum kommer ut i slutet på november.

 

Klara Lannsjö är uppvuxen i Gävle, har läst vid Kävesta folkhögskola och befinner sig mitt i en kandidat vid Högskolan för scen och musik. Mycket av sin inspiration hittar hon i den nordiska jazzen, men även från att skriva egna texter. Klara spelar förutom diverse former av jazz även en del blåssektion i sammanhang så som Stonemountain Orchestra, The Funky Flakes och under hösten i Göteborg Jazz Orchestra.

 

Dani Massaad är en sångare, pianist och låtskrivare som lever och andas musik i alla dess former. Med en bakgrund inom 70-talets soul och progressiva rock rör han sig inom många olika genres, samtidigt som han har en obsession i the rat pack och croonerkulturen. Danis kommande debutskiva “Ballroom Wasteland” släpps nästa år. 

 

Pianisten Noah Hjulström är född och uppvuxen i Göteborg och studerar för tillfället sitt sista år på Skurups Folkhögskola. Han har under 2022 tagit steget ut och börjat synas på Göteborgs olika jazzscener, både som bandledare och i andra konstellationer. Noah har tidigare spelat i Next Generation Big Band, Bohuslän Big Bands prisbelönta ungdomsstorband.

 

Bohuslän Big Band är en orkester som både värnar och utmanar storbandsgenren. Orädda och utforskande ger de sig in i samarbeten med bredd och stor variation. Under åren har de spelat med internationella jazzgiganter som Gregory Porter, Danilo Peréz, Vince Mendoza, Maria Schneider och Nils Landgren och folkkära artister som Jill Johnson, Tommy Körberg och Samuel Ljungblahd. Sedan 2004 är Bohuslän Big Band en del av Vara Konserthus.