11 november, 2021

Urpremiär för Dragshow av och med Robert Fux!

Nu är det äntligen dags – en sprillans nyskriven föreställning med fokus på drag ser dagens ljus. Men för Vara Konserthus Artist in Residence Robert Fux har förberedelserna pågått ett bra tag. Det har researchats, poddats och besökts kyrkor – allt är pusselbitar i showen. Urpremiären sker  i Sparbanken Blackbox 13 november och följs därefter av en turné.

Med skarpa ögon och vass tunga vrider och vänder Robert Fux på begreppet drag och publiken tas med på en nervpirrande, musikalisk djupdykning genom tid och rum. Ur barnböcker, västgötska kyrkor, skräckromantik och våra inre demoner manar han fram en mörkt sprakande kavalkad av gestalter och uttryck som lockar till skratt och allvar. Framför publikens ögon uppstår hjältinnor, föregångerskor och förebilder tillverkade av återvunna material och stundens ingivelser. Det handlar om maskens explosiva kraft och vår inre längtan efter förvandling.

Robert Fux är skådespelare och dragartist. Han är utbildad på Teaterhögskolan och tillhör sedan 2014 Stadsteaterns fasta ensemble. Under 2020 och 2021 har han varit Artist in Residence vid Vara Konserthus där han alltså både skrivit manus till, och skådespelar i, denna nya produktion.

Inför föreställningen har Robert minst sagt gjort ett riktigt djupdyk i ämnet drag! Som en del av sitt residensskap leder han podden ”Drottningmötet” där han undersöker hantverket drag tillsammans med dragartister från hela Sverige. Podden har gästats av legender som Christer Lindarw och Lars-Åke Wilhelmsson, liksom av nya stjärnskott på draghimlen.

– Trots att jag hållit på med drag i över tjugo år inser jag att det finns så mycket kvar att lära och vara nyfiken på! Podden är ett drömprojekt i sig. Att få möta nya och gamla kollegor i svensk dragshowvärld är som att få gå på fortbildning och utvecklingskurs varje vecka, säger Robert.

Researcharbetet till showen tog sig också ut ur inspelningsstudion och ut på slätten där Robert besökte Husaby kyrka, Götene kyrka och Varnhems klosterkyrka.

– Tre helt makalösa platser med svindlande historia. Jag älskar kyrkorummets möjlighet att komma till ro och vända blicken inåt, lyssna bortom samtidens högt skrikande vrål. Det är kanske därför jag älskar att arbeta på teater så mycket, där finns samma möjligheter för publiken att andas, mötas och fundera över livets förgänglighet och människans oanade möjligheter.

Just förgänglighet är ett ord Robert ofta återkommer till när han pratar om drag och om föreställningen. Besöken i kyrkorna fick honom att landa i att döden skulle ha en plats i föreställningen – i fabulös draggestalt naturligtvis. För Robert är det viktigt att inte väja för mörkret utan att vara i det och samtidigt förmedla hopp och ljus.

– Drag är hoppets konstart och konsten att skratta sig ur bitterheten! Hoppet om att kunna få vara den man vill, oavsett vilket kön man har eller bakgrund man fötts in i. Mörkret ger glittret en riktig chans att synas när strålkastaren tänds.

Robert Fux utanför stationshuset i Vara

Med den nya föreställningen vill Robert slå upp dragkonstens port på vid gavel, för alla. Släppa in publiken bakom masken. Genom att låta dem sitta med i hans inre rum, kan de kanske även glänta lite på dörren till sina egna.

– Drag är egentligen intressant för alla! Jag tänker att alla behöver åka på semester från sig själva ibland och bli lite mer fabulösa, glittrande och vassa. Våga det man aldrig vågar annars. Med hjälp av fantasin och kreativiteten växer både barn och vuxna och att använda mitt ansikte och min kropp som målarduk och hobbyverkstad har utvecklat mig enormt. Ett sätt att växa och ett sätt att belysa hur trångt rummet kan vara ibland. Vad händer om man låter naglarna växa och inte anpassar sig? Kanske blir man helt fantastisk. Det är en lärdom vi alla kan inspireras av!

– Vara Konserthus är en oerhört viktig plats som lyser över hela scenskonstsverige och inspirerar hela branschen. En plats som folk i bygden är så stolta över vilket märks när man är där. När jag kom till Vara blev jag kär direkt, där fanns så många engagerade och varmhjärtade människor som välkomnade mig. Jag har mumsat wienerbröd med Per som äger Conditori Nordpolen, suttit i Sivans kök och ätit ost och stått uppe på betongsilons tak och blickat ut över slätten. Sett vilken rik jordmån som skapat en så spännande bygd och märkvärdiga eldsjälar. Nu vill jag ge tillbaka lite av kärleken och möta platsen med min konst. Drömma tillsammans!

Föreställningen framförs till tonerna av helt ny, specialskriven musik av kompositören Calle Rasmusson, inspelad av självaste Bohuslän Big Band – Vara Konserthus storband med internationellt renommé. Efter en del av föreställningarna leds publiksamtal av dramaturgen Stefan Ingvarsson. Samtalet blir en fördjupning av Roberts erfarenheter av drag och en berättelse bakom kulisserna om hur denna föreställning vuxit fram.

Ta mig till evenemanget!