Upplevelser som vidgar vyer och känns i magen

Vårt hjärta klappar för att erbjuda samtida scenkonst med hög kvalitet och stor variation, för all sorts publik. Oavsett vem du är vill vi att du ska känna dig välkommen att ta del av allt konserthuset har att erbjuda. Symfonier som ger gåshud, jazz som skapar pirr i magen, stand-up som orsakar gapskratt och teater som ger en tår i ögonvrån. Varje år presenterar vi nästan 200 konserter och föreställningar. Vi är helt övertygade om att vardagsnära kultur gör att Vara med omnejd blir en trevligare plats att besöka, leva och verka i.

Från siffror på en servett till stående ovationer

På restaurang Lilla Karachi i Gamla stan i Stockholm skissades konserthusets första budget på en servett. Några år senare, den 5 september 2003, stod konserthusets runda byggnad klar och publiken satte sig för första gången ner i de röda stolarna. Ett fullskaligt konserthus i en liten landsbygdsort med 4 000 invånare i tätorten. Något som såg ut att vara en omöjlig ekvation. Men tack vare engagerade eldsjälar, hårt arbete och nyfiken publik har konserthuset fått stående ovationer.

Idag har konserthuset har cirka 70 000 besökare varje år. Att vi finns just här, i en mindre ort på landsbygden, gör det möjligt att erbjuda högkvalitativ scenkonst i ett område där det utbudet generellt saknas.

Under hösten 2019 slog vi på stora trumman och invigde Sparbanken Blackbox. Det nya scenrummet är ett fantastiskt komplement och ger helt nya möjligheter att uppleva kammarmusik på nära håll, storslagna shower i bankettsittning för 400 personer och popkonserter med upp till 1 000 personer stående i publiken.

Och servetten då? Den har vi givetvis kvar i våra gömmor, som en påminnelse om att det som startar med enkel skiss till slut kan bli en större verklighet.

Vårt uppdrag

Vardagsnära kultur är en viktig faktor för ett öppet och levande samhälle, och ska inte bara vara tillgängligt för de som bor i storstäder. Vi har fått i uppdrag från Vara kommun att se till att alla som bor här, oavsett ålder, har möjlighet att ta del av kulturella upplevelser inom alla scenkonstområden. Vi har även i uppdrag att samarbeta med det lokala kulturlivet, skolan och föreningslivet för att stärka kulturens roll i Vara kommun.

Att barn och unga ska kunna uppleva skratt och pirr i magen genom scenkonst är något vi brinner för. Med ett särskilt fokus på detta anordnar vi varje år ett stort antal föreställningar för skolbarn i Vara kommun och även för barn som går i skolan i närliggande kommuner. Varje säsong arrangerar vi även minst tre Familjelördagar med föreställningar och aktiviteter för hela familjen.

Västra Götalandsregionen har gett oss, som regional scen, ett långsiktigt uppdrag inom musik, dans samt barn och unga. Detta innebär bland annat att vi slår ett extra slag för att utveckla storbandsmusiken genom Bohuslän Big Band och säkrar genrens framtid genom ungdomsstorbandet Next Generation Big Band. Vara Konserthus har även fått uppdraget att utveckla samarbetet med artister i det fria kulturlivet genom Artist in Residence.

Uppdraget att utveckla dansen som konstform inom regionen innebär bland annat att vi arbetar för att stärka den professionella dansen samt att förbättra tillgängligheten för alla åldrar.

Förutom konserter och föreställningar så arrangerar vi varje år närmare 200 konferenser och event med sammanlagt över 10 000 besökare.

Vara Konserthus är ett kommunägt aktiebolag och drivs med stöd av Vara kommun och Västra Götalandsregionen.

Styrelse

​Ordförande
Sture Carlsson (opolitisk), Styrsö

Vice ordförande
Jan-Erik Wallin (M), Alingsås 

Andreas Exner (SD), Äspered 
Teresa Kalisky (HVKB), Vara 
Carl-Henrik Ohlsson (opolitisk), Vara 
Max Orm Låke (opolitisk), Johanneshov 
Elisabeth Larsson (opolitisk), Lidköping 
Mari Rudqvist (opolitisk), Lerum 
Emelia Runeberg (opolitisk), Göteborg

Samarbetspart

Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Sponsorer och samarbeten

Länsförsäkringar Skaraborg

Fagerbergs Herr & Dam

Keychange – PRS Foundation