Laddar Evenemang

Göteborgs Symfoniker

Solist och dirigent: Christian Zacharias

fredag
20 november 19.00
ORD. PRIS 420 kr Stora salen 2 tim / Paus ARR: Vara Konserthus

Göteborgs Symfoniker

Solist och dirigent: Christian Zacharias

Christian Zacharias är dirigent och internationellt hyllad pianist. Här ser vi honom i båda rollerna när han leder Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Kör i musik av Brahms. Han är även solist i Robert Schumanns Introduktion och allegro, inspirerad av Lord Byrons gotiska texter med magiska miljöer och övernaturliga väsen.

Johannes Brahms komponerade Nänie till en text av Schiller, som många förknippar med Beethovens nionde symfoni och An die Freude, Ode till glädjen. Nänie betyder egentligen begravningssång men är här en vacker lovsång till konstnären och vännen Anselm Feuerbach som gått bort. Musik med både värme och dramatisk nerv – så går det även att beskriva Schumanns melodiskt mångsidiga och kontrastrika fjärde symfoni som många anser vara hans verkligt stora symfoniska mästerverk.

Program

Brahms Nänie (15 min)
Brahms Schicksalslied (15 min)
R Schumann Introduktion och Allegro appassionato (16 min)
Paus
R Schumann Symfoni nr 4 (29 min)

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Christian Zacharias, dirigent
Göteborgs Symfoniska Kör, blandad kör
Christian Zacharias, piano

Christian Zacharias, piano

Med sin unika kombination av integritet, djupa musikaliska insikter och säker konstnärlig instinkt har Christian Zacharias skapat sig ett namn som en av världens ledande pianister och dirigenter, men också som en musikalisk tänkare. Han började som pianist och blev sedermera aktiv som dirigent. Hans internationella karriär blommade ut efter ett flertal hyllade konserter med världsledande orkestrar, berömda dirigenter för att inte tala om de många utmärkelserna och inspelningarna.

Förra säsongen tog Christian Zacharias över som förste gästdirigent för Madrids kör och orkester tre säsonger framöver. Ett av samarbetsprojekten är en Schumann-festival med framföranden av de fyra symfonierna och de stora solokonserterna. Som pianist ger han bland annat soloaftnar i Edinburgh, London, Padua och Luthry med musik av Haydn och Bach.

Christian Zacharias har varit chefdirigent för Lausannes kammarorkester, förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker och Artistic Partner hos St Paul Chamber Orchestra. Han samarbetar sedan tidigare regelbundet med Boston Symphony Orchestra, Basels kammarorkester, Konserthusorkestern i Berlin och Bambergs Symfoniker. Christian Zacharias är också en hängiven kammarmusiker och framträder med musiker som violinisterna Frank Peter Zimmermann och Baiba Skride samt Leipzigkvartetten.

Som operadirigent har han lett uppsättningar av Titus mildhet och Figaros bröllop (Mozart), Muntra fruarna i Windsor (Nicolai) och Hoffmans äventyr (Offenbach). Bland hans många kritikerrosade inspelningar finns Mozarts samtliga pianokonserter, Schumanns symfonier samt symfonier av C P E Bach (MDG).

Göteborgs Symfoniska kör

Göteborgs Symfoniska Kör firade nyligen sitt 100-årsjubileum. Kören grundades 1917 av Elsa Stenhammar med stöd av orkesterföreningens ordförande Peter Lamberg. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. En del körmedlemmar har gedigna musikutbildningar medan andra har tagit privata sånglektioner.

Kören repeterar regelbundet med kormästare Alexander Einarsson och Symfonikernas pianist Erik Risberg. Alexander Einarsson är utbildad organist och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i mästarklasser och kurser för dirigenter som Michael Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Som dirigent har Alexander Einarsson bland annat arbetat med Uppsala akademiska kör, Lunds vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart, Malmö kammarkör, Malmö symfoniorkester, Malmö barockorkester och Malmö sinfonietta. Vid Grand Prix-tävlingarna i körsång i Tours, Frankrike, fick Alexander Einarsson festivalens dirigentpris 2015.

Maten
spelar en
viktig roll.