Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Arméns Musikkår

LIGHT & DARKNESS, Sir Malcolm Arnold och hans musik

torsdag
4 november 2021
kl 18.00
150 kr 1 tim 50 min / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Försvarmakten

Arméns Musikkår

LIGHT & DARKNESS, Sir Malcolm Arnold och hans musik

Sir Malcolm Arnold var en av de mest kända brittiska 1900-talskompositörerna. Han var stilbildande och komponerade allt från symfonier och baletter till konserter och filmmusik. Hans musik tilltalar och engagerar men bakom den populära bilden av Arnold finns en mycket mer komplex personlighet.

Med en konsert fylld av hans egna toner, bland annat Sonatina for Clarinet & Band, A Grand, Grand Overture och HRH The Duke of Cambridge’s March hyllar Arméns musikkår Sir Malcolm Arnold som i år skulle fyllt 100 år.

Arméns musikkår är en fullstor symfonisk blåsorkester som består av 53 heltidsanställda musiker. Orkestern är en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer, och hör till Livgardet i Stockholm. Arméns musikkår gör både konserter och parader, och har ett figurativt uppvisningsprogram som är en uppskattad och spektakulär del av kårens framträdanden.

Det huvudsakliga uppdraget för Arméns musikkår är att förse Försvarsmakten, Hovet och regeringen med musik vid ceremonier och högtidliga tillfällen. Utöver det gör musikkåren konserter och parader som är öppna för allmänheten.

Varje år gör Arméns musikkår cirka 200 framträdanden, främst i Stockholm, men även nationellt och internationellt. Musikkåren har spelat på Försvarsmaktens missioner i Kosovo och Afghanistan, och deltagit vid tattooer och musikfestivaler runt om i världen.

De varierande uppdrag som musikkåren genomför kräver en stor musikalisk bredd och flexibilitet, både genre- och ensemblemässigt. Musikkåren spelar repertoar som spänner över fyra sekler, och kan tack vare sin storlek besätta och framföra allt från de största verken till kammarmusikaliska kompositioner.

Historiskt sett har Arméns musikkår en lång militärmusikalisk tradition att blicka mot, samtidigt som man utvecklar militärmusiken och för den in i framtiden. Den här kombinationen av att vårda, bära och utveckla ett arv och en tradition är en uppgift som kräver kunskap och öppenhet. Med nyfikenhet och kraft tar Arméns musikkår ansvar för arvet, samtiden och framtiden.

Det kommer att hållas en konsertintroduktion innan själva föreställningen. Introduktionen börjar kl 17.30. Konserten börjar som planerat kl 18.00