Laddar Evenemang
JUBILEUMSFESTIVAL

Abjeez

We’re here to sing out loud!

lördag
7 oktober 2023
kl 20.30
100 kr 1 tim 30 min / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus
Övrig information: Boka bussbiljett från Göteborg till Vara. Mer info längre ner på sidan!

Abjeez

We’re here to sing out loud!

Hurra, jubel och fanfar – var med och fira när Vara Konserthus fyller 20 år! Detta evenemang är en del av Jubileumsfestivalen 5-8 oktober 2023. 

Känn värmen, rytmen och pulsen! Dörrarna öppnas till en riktig musikfest då sjumannabandet Abjeez, med Safoura och Melody Safavi i spetsen, står på scen. Pop och rock bandas med reggae och ska. Denna kväll får bandets färgstarka musiker dessutom förstärkning av stråkar. Vill du få en musikupplevelse du sent kommer att glömma? Då ska du boka biljett till denna konsert.  

Abjeez – ett banbrytande syskonband 

Ordet abjeez är persisk slang för syster och det är precis vad de är, Safoura och Melody Safavi, som är bandets grundare. Tillsammans med sina musiker var de banbrytande i början av 2000-talet då de som första kvinnofrontade persiska bandet spelade alternativ pop, reggae och ska. Låttexterna är ofta humoristiska och samhällskritiska och sjungs huvudsakligen på persiska. Den svängiga musiken och systrarnas framförande bryter alla språkbarriärer och öppnar upp för nya rum att mötas i.

Safoura och Melody är födda i Iran och uppvuxna i Sverige. De startade bandet Abjeez 2005 för att utmana bristen på musikalisk mångfald i Iran. Deras låtar består av Safouras beats och Melodys kritiska texter och har spelats vid fredliga möten runt om i världen. I Iran är det inte lagligt att köpa bandets musik men systrarnas musik har spridits via nätet och många har blivit inspirerade av texterna om kärlek, hopp och frihet. 

Hyllade världen över 

Bandet är stora internationellt och har gjort flera turnéer i USA, Kanada och Europa och uppträtt på stora scener som The Great American Music Hall i San Fransisco, The Roxy i Los Angeles och Terminal 5 i New York. Abjeez har uppmärksammats både på Rotterdam Film Festival och Tribeca Film Festival för sina musikvideos som de skapat själva. De har också blivit omnämnda av stora medier som BBC World och The New York Times.  
 
Abjeez har inte spelat tillsammans på många år, men nu är det dags för en reunionkonsert. En unik återförening med originalsättningen från 2005. Denna gång förstärkt av en stråksektion från Skallsjö sommarorkester och nya stråkarrangemang av Nils-Petter Ankarblom. En riktig musikfest utlovas!  

Under tiden för konserten kommer ett filmteam att röra sig i lokalen med anledning av en dokumentärfilm om Abjeez. De kommer fokusera på bandet och har inte för avsikt att filma publik. 

Medverkande  

Safoura Safavi – kompositör, sångerska, gitarrist 
Melody Safavi – textförfattare, sångerska  
Erland Hofgaard – bas  
Robin Cochrane – trummor 
Johan Moberg – gitarr  
Paulo Murga – slagverk, dj   
Nicolas Lazo Zubieta – keyboard, sångare 
Sufi Safavi – technical manager 

Musiker ur Skallsjö sommarorkester:
Olivia Høilund-Carlsen Ruud, violin 
Clara Lindström, viollin 
Pascal Armini, viola
Åse-Maria Bygland Larsen, cello 
Sverker Rundqvist, kontrabas 

Skallsjö Sommarorkester  

Skallsjö Sommarorkester är baserad i Västra Götaland och består av en grupp unga musiker som tycker att den klassiska musiken fått ett rykte den inte förtjänar. Målet med orkestern är att visa världen hur roligt det kan vara med musik. Glömma gamla seder och traditioner, men behålla kärna – det som gör att vi alla dedikerar våra liv till musiken. Orkestern grundades 2013 med målet att skapa en mötesplats där musikerna får skapa musik på egna villkor och där alla ska känna sig välkomna i publiken, oberoende av bakgrund och musikalisk vana. Det målet, och visionen att utveckla och sprida den klassiska musiken har funnits med sedan dess. Sedan starten har man gjort en årlig turné i in- och utland på sommaren och mindre projekt i terminerna. 2021 startade man kammarmusikfestival Evolution Music Festival som nu äger rum i slutet av juli varje år.  

Boka konsertbuss från Göteborg  

Till konserten med Abjeez kommer det att gå en konsertbuss från Göteborg. Bussbiljetten kostar 100 kr tur/retur och bokas lättast i samband med biljettköp. Vill du boka bussbiljett i efterhand ringer du biljettkassan på tel. 0512-315 00.

Buss Göteborg - Vara Konserthus
Avresa: 18:30 från Drottningtorget 10, Göteborg (utanför Clarion Hotel Post) till Vara Konserthus
Hemresa: ca 22:00 från Vara Konserthus till Drottningtorget 10, Göteborg (utanför Clarion Hotel Post)
Bussbolag: Öckeröbussarna AB

 

Jubileumsfestivalen genomförs med stöd av Stenastiftelsen. 

Stenastiftelsen

 

Mat och dryck

Jubileumsbuffé 295 kr

En meny komponerad särskilt för konserthusets Jubileumsfestival. Lokala råvaror möter spännande smaktoner. En riktig smaksymfoni!

Fläskytterfilé från Halla Gård bakad med kökets egen senap
Kycklingspett med smak av citron och rosmarin
Lokala charkprodukter / Grönsallad
Miniostpaj på Sivans ostar och småtomater
Sallad på kvarngryn från schlätta / Gulärtshummus
Rotsaker marinerade i grönkålspesto
Rostad kålsallad med honung och päron
Ljumna delikatesspotatisspett med smör och havssalt
Majonnäs på brynt smör och rostad vitlök
Brödbuffé / Vispat smör

Barmeny

Tomatpaj, serveras med ost och löksallad samt zucchinitzatziki 125 kr
Kycklingsallad 145 kr
Jubileumsbricka, ost och charkbricka från lokala producenter 135 kr (Kan inte köpas på plats, förbeställ innan ditt besök)

Till detta får du hembakat bröd, smör samt en god röra.


Förboka mat och dryck