Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Dahlkvistkvartetten

tisdag
12 november 2019
kl 19.30
280 kr 1 tim 45 min / Paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus

Dahlkvistkvartetten

Dahlkvistkvartetten är en svensk stråkkvartett med bas i Stockholm. Stråkkvartetten bildades 2007 och har etablerat sig på nationell och internationell nivå. De har utnämnts till "Rising Stars" av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation, vilket innebar att de gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bl.a. Konzerthaus Wien, Concertgebouw i Amsterdam, Paris Cité de la Musique och Budapest Palace of Arts.

Kvartetten vann ”Ung & Lovande”, en kammarmusiktävling organiserad av Kammarmusikförbundet (RSK), vilket resulterade i en Sverigeturné med 18 konserter organiserad av Rikskonserter. Dahlkvistkvartetten gjorde sin debut på Stockholms Konserthus i januari 2011 i Steve Reichs Triple Quartet, konserten blev en stor succé och kvartetten blev åter inbjuden följande säsonger i Konserthusets Stråkkvartettserie i Grünewaldsalen. Hösten 2014 medverkade kvartetten i Kenneth Kvarnströms dansföreställning Double Take med ensemblerna från Kulturhuset Stadsteatern och Skånes Dansteater.

Dahlkvistkvartettens repertoar är grundad på verk av traditionella mästare blandat med 1900-tals och 2000-talsmusik, samt ett fokus på svenska, nordiska och polska tonsättare. Kvartetten har medverkat i flera kammarmusikfestivaler, som Lavausseau i Frankrike och Musique à Flaine där de även tog mästarklasser för Quatuor Ysaÿe och i Gotland Chamber Music Festival. 2009 delade Kungliga Musikaliska Akademien ut det nyinstiftade ensemblestipendiet till Dahlkvistkvartetten. I april 2014 gjorde kvartetten sin debut i Polen på stora Beethoven Easter Festival i Krakow.

I februari 2018 hade Dahlkvistkvartetten ytterligare en en stor framgång, då man vid Grammisgalan i Stockholm fick utmärkelsen Årets klassiska för skivan The Dahlkvist Quartet – Andrea Tarrodi: String Quartets.

Medlemmar i kvartetten sedan start är:
Alexander Kagan, violin (primarie)
Kersti Gräntz, violin
Jon Dahlkvist, viola
Hanna Dahlkvist, cello