Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

INSTÄLLD

Duo Naranjo-Weurlander & Čiurlionis Quartet

torsdag
28 maj 2020
kl 19.00
280 kr 2 tim / Paus Sparbanken Blackbox
Åldersgräns: Onumrerad sittplats
Arrangör: Vara Konserthus

Duo Naranjo-Weurlander & Čiurlionis Quartet

Inställd konsert

Konserten ställs in. Köpt biljett återlöses senast 12 juni. Kontakta biljettkassan på tel. 0512-315 00 för mer information.

___

Prisade Duo Naranjo-Weurlander på piano och konsertaccordeon

Kombinationen piano och accordeon är inte så vanlig men Tania Naranjo och Minna Weurlander har hittat sin nisch och firar i år tioårsjubileum som Duo Naranjo-Weurlander. Förutom att instrumentkombinationen är gränsöverskridande, är deras geografiska och kulturella bakgrund också spännande. Finland och Chile ligger inte precis nästgårds, men musiken i sig är ganska universell. Man kan mycket väl konsertera tillsammans utan att kunna konversera. Tania och Minna har under sitt decennium som duo skapat sin egen ljudvärld. De har själva beskrivit denna ljudvärld som “en resa genom deras musikaliska rötter och en samling originalkompositioner som avspeglar deras individuella liv och erfarenheter.” De har ständigt sökt nya uttrycksvägar, och deras musik är djupt personlig – full av lust och nostalgi, virtuositet och återhållsamhet. Det landskap de målar upp ger lyssnaren en nästan filmisk upplevelse.

Tania Naranjo, Piano
Minna Weurlander, Konsertaccordeon

Den legendariska stråkkvartetten Čiurlionis Quartet

Deras samarbetspartners vid den här konserten, Čiurlionis Quartet, har tagit sitt namn efter tonsättaren och bildkonstnären Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875 – 1911), en betydande kulturpersonlighet i Litauen, och de ser som sin främsta uppgift att värna om hans musik och framföra den runt om i världen. Men det är bara en av många aktiviteter gruppen har på sin agenda. Förutom att de har cirka 300 ”vanliga” stråkkvartetter på sin repertoar, som tidsmässigt spänner från 1700-talets klassicism till nutida verk, har de samarbetat med instrumentalister, sångare och andra ensembler i de mest skilda genrer: folkmusik, jazz, tango för att bara ge tre exempel. Efter att ha spelat tillsammans i drygt 50 år – de är rimligtvis en av de mest långlivade kvartetterna i hela världen – är de fortfarande öppna för nya utmaningar. För dem är det en självklarhet att liera sig med Tania och Minna. Kan man, som de givetvis har gjort, kombinera sina 1700-talsinstrument med elektronmusikklanger är det väl inte märkvärdigt att samsas med Minnas accordeon – fast man undrar vad Sten Broman skulle ha tyckt!

Jonas Tankevičius (1st Violin)
Darius Dikšaitis (2nd Violin)
Gediminas Dačinskas (Viola)
Gleb Pyšniak (Cello)