Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

FLYTTAS FRAM

En timme natt

En ljus konsertupplevelse i mörker

onsdag
1 april 2020
kl 19.30
275 kr 1 tim / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Åldersgräns: Onumrerad sittplats
Arrangör: Vara Konserthus

En timme natt

En ljus konsertupplevelse i mörker

Konserten flyttas fram. Nytt datum meddelas senare. Berörda biljettköpare kontaktas via mail och sms, samt i vissa fall telefon.

___

”En ljus konsertupplevelse i mörker” har Göran Fröst och Jacob Kellermann satt som underrubrik på sin konsert – en motsägelsefull men fascinerande idé.Ta chansen att se Göran Fröst och Jacob Kellerman i En timme natt!

Internationellt kända kammarmusiker

Göran Fröst är violast – spelar alltså viola – och som sådan har han framträtt som solist och kammarmusiker i de flesta europeiska länder och i Japan. Han är också kompositör och hans musik har framförts av ledande ensembler världen över. Han är djupt engagerad i nyskriven musik och tillhör sedan 2007 KammarensembleN – den kanske främsta företrädaren för ny musik i Sverige. Sedan 2016 sitter han också som stämledare i altfiolstämman i Svenska Kammarorkestern.

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av de flitigaste gitarristerna i sin generation. Förutom som sologitarrist, med framträdanden runt om i Sverige och internationellt spelar han ofta kammarmusik i olika konstellationer, och han söker ständigt nya uttrycksmöjligheter för sitt instrument.

Musik av Britten, Pärt och de Falla

Under rubriken ”En timme natt” spelar de två musik av bland andra Britten, Pärt och de Falla som de varvar med texter av Göran Fröst. Med ljus, mörker och skulpturer av Alannah Robins skapar de en bild av ”natten som förlösare för fantasi och kreativitet”. Publiken får alltså uppleva merparten av konserten i totalt mörker. Natt och mörker kan ofta upplevas som skrämmande men kan också frigöra något hos människan, man hittar sig själv och kan koncentrera sig på själva lyssnandet utan att distraheras av andra intryck. ”Sen är det förstås en konstnärlig utmaning att undersöka om det går att göra en konsert när man inte ser något”, säger Göran Fröst.

Att de med framgång har lyckats med detta kan Svenska Dagbladets Sofia Nyblom intyga: ”De spelar på insidan av huden, på insidan av ögonlocken. När Göran Fröst och Jacob Kellerman bjuder in till ’En timme natt’ kapitulerar sinnena”.

Konserten är särskilt utvald till vårens utbud av vår Artist in Residence David Huang för att presentera nyskapande kammarmusik på högsta nivå. Denna konsert kommer att vara i konserthusets nys scenrum, Sparbanken Blackbox.

Sagt om "En timme natt"

”De spelar på insidan av huden, på insidan av ögonlocken. När Göran Fröst och Jacob Kellerman bjuder in till ’En timme natt’ kapitulerar sinnena”
- Sofia Nyblom, Svenska Dagbladet.

Medverkande och credits

Musiker: Göran Fröst – viola, Jacob Kellermann – gitarr
Recitation: Etienne Glaser (inspelad)
Soundscapes: Rikard Borggård
Skulptur: Alannah Robins.
Ljus: Anders ”Shorty” Larsson

Musik

Arvo Pärt – Fratres (Arr: Kellermann)
Manuel De Falla – ur Nätter i spanska trädgårdar (Arr: Kellermann/Fröst)
Benjamin Britten – Lachrymae (Arr: Kellermann)
Richard Strauss – Morgen (Arr: Kellermann/Fröst)
Göran Fröst – Four DLight