Laddar Evenemang

Göteborgs Symfoniker

Rus och häxor i Berlioz värld

lördag
26 november 2022
kl 15.00
425 kr 1 tim 45 min / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus

Göteborgs Symfoniker

Rus och häxor i Berlioz värld

Kompositören Berlioz temperament var gränslöst och självutlämnande. I denna konsert möter vi hans Symphonie fantastique – här stiger röken från haschruset och skräcken lyser i ögonen på vägen till schavotten. Med en för tiden förbluffande och revolutionerande orkestrering satte han musikens värld i brand. Den uråldriga kristna hymnen Dies irae, ”Vredens dag”, avslutar livsberättelsen med kyrkklockor som under häxsabbaten dånar ut i universums rymder.

I kontrast till detta möter vi Sibelius unika känslighet för de innersta nyanserna – lyssna bara på violinkonsertens inledande toner eller de stratosfäriska flageoletterna i finalen. Han öppnar som få andra dörren till okända världar, ljusfyllda rum och horisonter utan slut, med en mästerlig orkesterbehandling där vemodiga stråkar möter kärvt träblås. Och solisten Valery Sokolov är den som har nyckeln till dessa förtrollande världar.

Konserten leds av finska dirigentkometen Santtu-Matias Rouvali, chefdirigent för Göteborgs Symfoniker.

Kvällens program:
Sibelius, Violinkonsert 
Paus
Berlioz, Symphonie Fantastique 

Medverkande:
Göteborgs Symfoniker
Santtu-Matias Rouvali, dirigent
Valeriy Sokolov, violin

Santtu-Matias Rouvali

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland.

Valeriy Sokolov

Valeriy föddes 1986 i Kharkov, Ukraina, lämnade sitt hemland vid 13 års ålder och har sedan dess gjort raketkarriär. Han spelar idag med världens ledande orkestrar och är en av vår tids främsta violinister av sin generation. Nu intar han scenen tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Lär känna de klassiska verken: