Laddar Evenemang

Göteborgs Symfoniker

Beethoven, Byström och Brahms

torsdag
9 november 2023
kl 19.00
425 kr 2 tim / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus

Göteborgs Symfoniker

Beethoven, Byström och Brahms

Göteborgs Symfoniker spelar under denna konsert musik av Beethoven, Byström och Brahms. Orkestern leds av den brittiske barockviolinisten och dirigenten Andrew Manze. 

Under konserten får vi ta del av Beethovens sjunde symfoni som gjorde succé redan vid uruppförandet. Det är utåtriktad musik som är full av energi och dramatisk laddning. När Beethoven skrev sjunde symfonin hade Napoleon belägrat Wien. Andra satsen har därför tolkats som ett monument över människors lidande och finalen som en segervisst inspirerad triumf. Med sina kraftfulla rytmer är det en av Beethovens mest muskulösa symfonier.  

Vi får också höra ett stycke av en av Sveriges mest hyllade tonsättare, Britta Byström. Om sitt stycke Voyages Extraordinaires, som är ett beställningsverk av Göteborgs Symfoniker, berättar Britta Byström att hon lånat titeln från Jules Verne. ”Titeln kändes passande eftersom mitt verk är tänkt just som fantastiska musikaliska resor, där lyssnaren via ett återkommande orkestralt förvandlingsnummer plötsligt förflyttas till en helt ny klangvärld.” Det är ett beställningsverk av Göteborgs Symfoniker. 

Vi kommer också få lyssna till orkesterverket Tragisk Uvertyr av Johannes Brahms. Verket komponerade han under sommaren 1880 i Ischl, anledningen till att han skrev detta verk var troligen en anmodan om att skriva scenmusik till ett uppförande av Goethes drama Faust på Burgtheater i Wien. Denna plan fullföljdes aldrig, men Brahms fick inspiration till sin ouvertyr som uruppfördes i december 1880. 

Andrew Manze 

Andrew Manze är en brittisk barockviolinist och dirigent. Han har blivit hyllad som en av de mest stimulerande och inspirerande dirigenterna i sin generation. Manzes omfattande och vetenskapliga kunskap om repertoaren tillsammans med hans gränslösa energi och värme präglar honom. Manze arbetar med orkestrar över hela världen och har i Sverige bland annat samarbetat med Svenska Kammarorkestern i Örebro och Norrköpings Symfoniorkester. 

Göteborgs Symfoniker  

Göteborgs Symfoniker är Sveriges Nationalorkester och består av 109 heltidsanställda musiker. Orkestern är en av Sveriges sju professionella symfoniorkestrar och samarbetar med internationella stjärndirigenter och världsledande solister. De ger merparten av sina konserter i Göteborgs Konserthus men har också en andra fasta scen i Vara Konserthus. 

Program 

Johannes Brahms: Tragisk Uvertyr op 81 
Britta Byström: Voyages extraordinaries (Göteborgs Symfonikers beställningsverk) 
Paus  
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 7 

Medverkande  

Andrew Manze – dirigent 
Göteborgs Symfoniker 

Mat och dryck

Barmeny

Ost och spenatpaj, serveras med laxtartar samt ramslöksaioli 125 kr
Ost och spenatpaj, serveras med ramslöksaioli – vegetarisk 125 kr
Rostad blomkålssoppa med lammkorv och ostcrisp 115 kr
Rostad blomkålssoppa med ostcrisp – vegetarisk 115 kr
Kycklingsallad 145 kr
Räksmörgås 155 kr
Jubileumsbricka, ost och charkbricka från lokala producenter 135 kr (Kan inte köpas på plats, förbeställ innan ditt besök)

Till detta får du hembakat bröd, smör samt en god röra.


Pausmeny

Räksmörgås 155 kr
Sivans osttallrik 125 kr
Kvällens kaka 25 kr
Snacks 20 kr
Kaffe / Te 25 kr
Dricka/ Loka / Lättöl 30 kr
Rött vin / Vitt vin 18 cl 75 kr
Starköl 33 cl 60 kr


Förboka mat och dryck