Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

INSTÄLLD

GöteborgsOperan

Così fan tutte – Vem tar vem i Mozarts komedi?

torsdag
7 maj 2020
kl 19.00
280 kr 2 tim 45 min / Paus Sparbanken Blackbox
Åldersgräns: Onumrerad sittplats
Arrangör: Vara Konserthus

GöteborgsOperan

Così fan tutte – Vem tar vem i Mozarts komedi?

Inställd konsert

Konserten ställs in. Köpt biljett återlöses senast 7 juni. Kontakta biljettkassan på tel. 0512-315 00 för mer information.

___

GöteborgsOperan med Mozarts Così fan tutte gästar Vara Konserthus. Mozarts fartfyllda "Così fan tutte" är en förväxlingskomedi där två unga systrar luras att vara otrogna mot sina pojkvänner i en cynisk vadslagning. Vem vinner vadet? Och vem vinner kärleken?

Förväxlingar i Mozarts komedi

Synen på moral har förändrats sedan Mozarts tid – och något annat vore väl otänkbart. Det har ändå gått 230 år sedan Così fan tutte komponerades. Men människan är förunderligt sig lik genom århundradena. Sorg och glädje, kärlek och hat, förälskelse och svartsjuka är grundelement i människans psyke. Vad är rätt och vad är fel? I denna i grunden allvarliga komedi ifrågasätts den obrottsliga troheten i en kärleksrelation. Två systrar utsätts för ett ganska grymt experiment, där deras respektive fästmän, förklädda, får i uppdrag att förföra den andres fästmö. Givetvis hoppas båda männen att det skall misslyckas, och till en början är damerna lika ståndaktiga som klippan., som den ena av systrarna sjunger i en stor aria.  Men efterhand börjar Amors pilar verka, tycke uppstår mellan ”fel” par, och den cyniske gamle ungkarl som föreslog experimentet, står där som vinnare: kvinnor är inte mera trofasta än män i kärleksaffärer. Så där gör alla, som Così fan tutte betyder. Det hela utmynnar i ett dubbelbröllop, men det är oklart vilka som får varandra…

Regissör är Mattias Ermedahl som har sjungit flera stora roller på GöteborgsOperan och under senare år även regisserat en rad uppsättningar.

Opera buffa i två akter av Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto av Lorenzo da Ponte 

Medverkande

Svensk översättning BENGT NORDFORS

Musikalisk ledare JOAKIM KALLHED
Regi och dialogbearbetning MATTIAS ERMEDAHL

Scenografi och kostymdesign GUNNAR EKMAN
Ljusdesign JOAKIM BRINK
Rörelseinstruktör ANNIKA LINDQVIST

Fiordiligi MATILDA STERBY
Dorabella ANN-KRISTIN JONES
Guglielmo HANNES ÖBERG
Ferrando PER LINDSTRÖM
Despina FRIDA ENGSTRÖM
Don Alfonso SAMI YOUSRI

Cello KERSTIN ANDERSON, klarinett ROSA MARIA CAMPOY ESPIN,
piano JOAKIM KALLHED, violin DIETER SCHÖNING, flöjt GUNNAR VALLIN