Laddar Evenemang

Hoota

En gripande pjäs om människans kreativa förmåga att överleva

torsdag
3 november 2022
kl 19.00
205 kr 1 tim 30 min / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete Vara Riksteaterförening
Övrig information: Numrerad sittplats

Hoota

En gripande pjäs om människans kreativa förmåga att överleva

Amer Hlehel räknas som en av arabvärldens främsta skådespelare. I höst kommer han till Sverige för en turné med pjäsen "Hoota" på Riksteatern. Det blir en gripande pjäs om människans kreativitet för att överleva. Hur mycket är vi egentligen beredda att offra vår moral för att själva överleva och för att rädda våra nära och kära?

Han är prisbelönad, hyllad och folkkär. Skådespelaren och dramatikern Amer Hlehel har en mästerlig förmåga att blanda djupaste allvar och glödande engagemang med fint avvägd humor. Hans internationella succépjäs "TAHA", som knockade såväl publik som recensenter och skådespelarkollegor, har tidigare turnerat med Riksteatern. Nu kommer Amer Hlehel tillbaka till Sverige och Riksteatern med sin nya pjäs "Hoota", där vi får följa karaktären Bassel på en omvälvande färd.

Bassel är ödmjuk, charmig och godhjärtad. En helt vanlig man som lever ett helt vanligt liv. Men ett inbördeskrig rasar i bakgrunden och en dag försvinner hans bror. Bassel får i uppdrag att hitta honom och sökandet leder honom genom det krigshärjade landet. Snart ställs han inför moraliska dilemman, val och situationer som i alla andra lägen vore otänkbara. Publiken finns med vid varje beslut Bassel tar och följer honom hela vägen på resan.

För regin svarar den internationellt erkände regissören och dramatikern Amir Nizar Zuabi, som 2020 skapade den hyllade pjäsen Ravinen för Riksteatern och som också regisserade Amer Hlehels pjäs "TAHA". Genom Amir Nizar Zuabis regi lyfts i Hoota en obekväm sanning – hur vi kompromissar med vår medmänsklighet och moral för att själva överleva och rädda de som står oss närmast.

Av och med: Amer Hlehel
Regi: Amir Nizar Zuabi
Dramaturg: Edward Blomberg

Pjäsen kommer spelas på arabiska och vara textad på svenska.