Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Skolföreställning: Katakombe – Jag vill ju bara leva

En musikteaterföreställning om att fortsätta kämpa för den man är

tisdag
7 februari 2023
kl 10.00
1 tim / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Vara Riksteaterförening

Skolföreställning: Katakombe – Jag vill ju bara leva

En musikteaterföreställning om att fortsätta kämpa för den man är

Jag sjunger med full kraft, tänker aldrig vara tyst. Jag sjunger med full kraft, tänker aldrig mer vara tyst. 

Berlin 1942. Ingen går säker under Hitlerregimen. Tre personer med helt olika bakgrund; Walter Richter, Stella Goldschlag och Mildred Fisch-Harnack, försöker fortsätta leva sina liv trots förföljelse och livsfara. 

Walter är en ung homosexuell man som trots att nazisterna är ute efter honom fortsätter hålla soaréer i sitt vardagsrum. Stella är judinna men har aldrig känt sig som det. Efter tortyr börjar hon hjälpa nazisterna genom att sätta dit andra judar. Mildred är en amerikansk litteraturprofessor och översättare, hennes passion för Goethe och kärleken till sin tyske make tar henne till Tyskland där hon blir spion för motståndsrörelsen och försöker hjälpa judar ut ur landet. 

De tre träffades aldrig i verkligheten men i Emma Broströms nyskrivna manus och Marie Parker Shaws regi får de mötas i sina likheter och olikheter. Här vävs en poetisk, brinnande och bitvis förhöjd berättelse som tar avstamp i sanna händelser tonsatt med nykomponerad musik av Kristina Issa. 

Katakombe 

Katakombe är en nystartad musikdramatisk förening som består av skådespelarna, sångarna och musikalartisterna Anki Albertsson, Anna-Maria Hallgarn och Stefan Clarin. Här samlar de sina gemensamma erfarenheter för att skapa en musikdramatisk föreställning i gränslandet mellan dåtid och nutid. Med Katakombe – jag vill ju bara leva undersöker de människans kraft och kampvilja när friheten begränsas. Vad är vi beredda att göra när demokratin och yttrandefriheten är hotad? Är det möjligt att stå stark och fortsätta kämpa för den man är och det man tror på i ett fascistiskt samhälle som hjärntvättar en hel nation?  

Katakombe
 
Foto: Andreas Paulsson

Medverkande 

Stella Goldschlag - Anki Albertsson 
Mildred Fisch-Harnack - Anna-Maria Hallgarn 
Walter Richter - Stefan Clarin 

Regi: Marie Parker Shaw 
Text: Emma Broström 
Komposition: Kristina Issa 
Ljusdesign: Amanda Lebert 
Produktionsstöd: Vilma Linton
Bildmontage: Jonas Kündig  

Med stöd av Kulturrådet och Region Skåne. 

 

Varför skolföreställning?

Att barn och unga ska kunna uppleva skratt och pirr i magen genom scenkonst är något vi brinner för. Med ett särskilt fokus på detta anordnar vi varje år ett stort antal föreställningar för skolbarn i Vara kommun och för barn som går i skolan i närliggande kommuner.

Föreställningen spelas för elever i gymnasiet. Datum:

Tisdag 7 februari 
Onsdag 8 februari
Torsdag 9 februari 

Mat och dryck

Ingen mat serveras till detta evenemang.