Laddar Evenemang
FÅTAL

Nox Borealis

En multisensorisk norrskensupplevelse

fredag
6 oktober 2023
kl 16.00
100 kr 20 min / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Åldersgräns: 12 år
Arrangör: Vara Konserthus

Nox Borealis

En multisensorisk norrskensupplevelse

Hurra, jubel och fanfar – var med och fira när Vara Konserthus fyller 20 år! Detta evenemang är en del av Jubileumsfestivalen 5-8 oktober 2023. 

Välkommen in, eller ut, höj blicken och lägg dig bekvämt på golvet. Känn hur musiken omsluter, ovanför väntar ett skådespel som många bara drömmer om att uppleva. Hör tonerna när de akustiska instrumenten dramatiskt omvandlas till elektroniska ljud och åskåda samtidigt himmelens skådespel med garanterad norrskensupplevelse – oväntat nära dig.   

Föreställningen Nox Borealis tar med dig på en mulitsensorisk upplevelse, den innehåller både ljus- och ljudupplevelser och du tar del av föreställningen liggandes på golvet. Verket är komponerat av kompositören Kaija Saariaho och liveprojektionerna som gestaltar norrsken i taket är skapat av hennes make, mulitmediakonstnären Jean-Baptiste Barrière. 

Musiken mixas live – akustiskt möter elektronmusik 

Musikerna på scenen spelar verket Lichtbogen. På plats finns också ljudteknikern Luca Bagnoli från Paris, som är en av de få tekniker i världen som kan skapa denna rymd av ljud. Han plockar upp ljudet från instrumenten och mixar, processar och manipulerar det elektroniskt. De elektroniska ljuden skickas sedan ut i blackboxens surroundsystem tillsammans med det akustiska – ett möte som ger gåshud.  

Musikformen kallas elektorakustisk musik, EAM. Det är modern och avancerad konstmusik som kan uppskattas av alla utan att man behöver förstå eller känna igen musiken. En upplevelse här och nu. 
 

Garanterad norrskensupplevelse  

Samtidigt som musiken spelas visas ljuskonst i form av norrsken som dansar fram i symbios med musiken. Liveprojektorerna av skådespelet visas på en 100 kvm stor duk i taket för att du ska omslutas och få en flerdimensionell upplevelse där ljud och ljus möts. Ljusets rörelser skapas live till musiken av Jean Baptiste Barrière och fullbordar upplevelsen som inkluderar flera sinnen.  

Verket Lichtbogen – inspirerat av norrsken 

Verket Lichtbogen komponerades av Kaija Saariaho efter en resa ovanför polcirkeln tillsammans med Jean-Baptiste Barrière. Översatt till svenska betyder verkets namn Ljusbågar vilket relaterar till norrsken. På resan bevittnade de tillsammans det magiska och fängslande skådespelet av norrsken på himlen vilket blev inspirationen till verket, ett instrumentalt verk för tio musiker. 

Medverkande 

Kaija Saariaho – tonsättare 
Jean Baptiste Barrière – multimediakonstnär 
Christian Karlsen – dirigent 
Luca Bagnoli – ljudteknik 
Olivia Lundberg, violin 
Lisa Chenevier, violin 
Pascal Armini, viola
Oskar Valeberg, cello 
Sverker Rundqvist, kontrabas 
Laura Michelin, flöjt
Lisa Viguier Vallgårda, harpa
Filip Korosec, slagverk

Kaija Saariaho – en hyllad finsk kompositör 

Kaija Saariaho är en finsk kompositör vars musik ofta beskrivs som visuell. Musiken utgår från ett musikaliskt uttryck som skapar starka bilder hos lyssnaren. Saariaho har studerat vid IRCAM i Paris, en institution för forskning och studier av elektroakustisk musik. Hennes karaktäristiskt frodiga och mystiska texturer skapas ofta av denna kombination – levande musik och elektronik. Saariaho har skrivit kammarmusik, orkesterverk och operor. 2013 vann hon Polarpriset – en unik kompositör som omprövar vad musik kan vara.   

Jean-Baptiste Barrière – en fransk kompositör och mulitimediakonstnär  

Jean-Baptiste Barrière är en fransk kompositör och mulitmediakonstnär. Han har studerat musik, konsthistoria, filosofi och matematisk logik. Han gjorde karriär vid IRCAM i Paris där han började som forskare och var slutligen chef för produktion. 1998 lämnade han för att koncentrera sig på sin egen komposition och multimediaprojekt. 

Christian Karlsen – dirigent  

Christian Karlsen är känd som en av Europas främsta dirigenter av samtida musik. Flera av de tonsättare han arbetat med är av världens främsta, som Polarpristagarna Steve Reich, Sofia Gubajdulina och här Kaija Saariaho. Han har också arbetat med flera stora europeiska orkestrar och grundat festivalen Gränslandet – Symfonisk fest tillsammans med David Huang.  

Skallsjö Sommarorkester 

Skallsjö Sommarorkester är baserad i Västra Götaland och består av en grupp unga musiker som tycker att den klassiska musiken fått ett rykte den inte förtjänar. Målet med orkestern är att visa världen hur roligt det kan vara med musik. Glömma gamla seder och traditioner, men behålla kärna – det som gör att vi alla dedikerar våra liv till musiken. 

Jubileumsfestivalen genomförs med stöd av Stenastiftelsen. 

Stenastiftelsen

 

Mat och dryck

Till detta evenemang serveras maten efter föreställningen. 

Jubileumsbuffé 295 kr

En meny komponerad särskilt för konserthusets Jubileumsfestival. Lokala råvaror möter spännande smaktoner. En riktig smaksymfoni!

Fläskytterfilé från Halla Gård bakad med kökets egen senap
Kycklingspett med smak av citron och rosmarin
Lokala charkprodukter / Grönsallad
Miniostpaj på Sivans ostar och småtomater
Sallad på kvarngryn från schlätta / Gulärtshummus
Rotsaker marinerade i grönkålspesto
Rostad kålsallad med honung och päron
Ljumna delikatesspotatisspett med smör och havssalt
Majonnäs på brynt smör och rostad vitlök
Brödbuffé / Vispat smör

Barmeny

Tomatpaj, serveras med ost och löksallad samt zucchinitzatziki 125 kr
Kycklingsallad 145 kr
Jubileumsbricka, ost och charkbricka från lokala producenter 135 kr (Kan inte köpas på plats, förbeställ innan ditt besök)

Till detta får du hembakat bröd, smör samt en god röra.


Förboka mat och dryck