Laddar Evenemang

O(Säkert) / Of Monsters and Monsters

Två nyskapade verk i Streetdance-projekt

torsdag
24 november 2022
kl 19.00
200 kr 1 tim / Paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus
Övrig information: Onumrerad sittplats

O(Säkert) / Of Monsters and Monsters

Två nyskapade verk i Streetdance-projekt

Välkommen till en kväll där du får uppleva två nyskapade dansverk på konserthusets scen. Det ena verket är "Of Monsters and Monsters", det andra verket meddelas inom kort.

Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserade under 2021 ett produktionsresidens för dans, i samarbete med Vara Konserthus och Danscentrum Väst.

Under residenset skapar residenskonstnärerna en dansföreställning, helt ny, eller en vidareutveckling av en tidigare idé. Premiären för de två nya dansverken kommer vara på Stora Teatern i Göteborg. Efter det kommer föreställningarna spelas på Vara Konserthus 24 november.

Verk 1: Of Monsters and Monsters

"Of Monsters and Monsters" är en dansföreställning som utforskar skam och hur vi blir vänner med känslans fysiska form. Genom lekfull och dystopisk koreografi får vi följa med dansarna in i deras animerade sätt att uttrycka skam. Genom Street- och Club Dance-baserade rörelser går man djupt in i skammen och fokuserar på att manifestera känslan genom hela föreställningen.

Medverkande: Iiro Wuolle, Pontus Linder, Lauri Lohi, Sebastian Kurtén
Koncept och koreografi: Lauri Lohi and The Working Group
Ljuddesign: Sebastian Kurtén
Kostym: Anna Poleteli

Verk 2: O(Säkert) – Tema; Psykisk ohälsa/Självförtroende

3 resor. 3 berättelser om 3 olika individer, var och en som jagar sin dröm inom kulturen som uppfostrat dem. Var och en stöter på nästintill samma hinder, upplever samma osäkerheter och går igenom samma orkaner av drama, falskhet och ångest som nästan alla konstutövare går igenom.

Inom dessa resor kommer publiken även få uppleva olika moment, där de 3 får gå igenom deras första genombrott, första äkta erkännanden och hur de sakta men säkert navigerar sin väg mot att både bygga upp ens självförtroende samt lämna ångest i sina bakspår.

Inkluderande i detta kommer vara scener som involverar familjemedlemmar, kollegor, äkta och falska vänner – hur ens miljö kan antingen lyfta en eller fullständigt sänka ens självkänsla. Psykisk ohälsa är otroligt starkt kopplat med hur social media uppstått – vad är det vi måste jämföra med oss nuförtiden? Orealistiska mål av människor som oftast själva lider av någon typ av psykisk ohälsa eller brist på självförtroende/självkänsla.

Vi vill till slut låta resan mynna ut så att det lämnar kvar främst 2 känslor – som vi vill påminna både aktiva konstutövare och den generella publiken om; “Resan är alltid målet”, och bland det mest fundamentala man ska veta, i grund och botten, men det vi oftast glömmer bort: “Jag är tillräcklig.”

Medverkande: Alexandr Antochvili, Hekey Zere, Dennis Boukas

Produktionsresidenset är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern med stöd av Vara Konserthus, Danscentrum Väst och Vitlycke Center of Performing Arts.