Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Alia/Sanningen, jag svär!

Streetdanceföreställning

onsdag
1 december 2021
kl 19.00
200 kr 1 tim 30 min / Paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus
Övrig information: Onumrerad sittplats

Alia/Sanningen, jag svär!

Streetdanceföreställning

Upplev två nyskapade streetdance-verk av Göteborgsbaserade dansarna och koreograferna Mia Hellberg, Marco Wihlborg och Elnaz Paiamani.

 

ALIA

Av: Mia Hellberg & Marco Wihlborg

“Alia”, eller supreme spirit, rotar sig i vår samtid där strukturer, accepterad mänsklig passivitet och drastiska förändringar av samhälle och miljö resulterar i ledordet DNA-förvrängning. Detta speglas genom intensiv dans och vackra scenarion där människans öde genomgår en utveckling.

Koreograferna Mia Hellberg och Marco Wihlborg kommer från Göteborg, där de vuxit upp och flätats samman genom dansen. De fann varandra i utforskandet av konstformens alla hörn och står idag med flertalet år av samarbete och skapande i ryggen. De delar även en lång bakgrund av arbete med det Göteborgsbaserade danskompaniet Twisted Feet. Deras verk och artisteri präglas av de olika elementen inom street styles kombinerat med floor work och contemporary arts. Detta har också lagt vägen för en resa av movement research, utforskandet av rörelse och språk från olika tekniker och konstformer.

Koreograf: Marco Wihlborg, Mia Hellberg
Dansare: Marco Wihlborg, Mia Hellberg, Kyra Bergman, Amanda Arin, Michael Buchner
Foto: Faramarz Gosheh

 

Sanningen, jag svär!

Av: Elnaz Paiamani

Vem har tolkningsföreträde om vad som är sant och hur kan det ta sig i uttryck?

År 2020 erkände språkrådet att cancelkultur var ett ord som tagit sig in i det svenska språket. 

Detta som en följd av möjligheten att på nätet kunna ta avstånd ifrån åsiktsmotståndare.

Dansaren och koreografen Elnaz Paiamani bjuder in dig till en av hennes generations svåraste personliga utmaningar – hur vi förhåller oss till information och när vi bildat oss en uppfattning, vad det gör med oss? 

På resan lär vi oss mer om de omedvetna tendenser eller bias som vi bär med oss i mötet med, eller avfärdandet av, information. Vi befinner oss i en värld där ens egna sökresultat på Google skiljer sig från grannens. Vi kan idag avfölja, öppet hänga ut och bojkotta åsiktsmotståndare. Vem är det som har rätt och vad blir konsekvensen?

Scenkonstverket gestaltas i tidsenlig form, genom hiphopkulturens flera uttryck med tyngden i stilen locking. Dansen rotar sig i följsamhet till musikens gung men samtidigt med en skarphet som kontrast. 

Göteborgsbaserade Elnaz Paiamani debuterar med detta verk och tar med sig den fusion hon består av. En danskonstnär som verkar i det breda spektrumet mellan underground och kommersiell, precis som de afroamerikanska och karibiska dansstilar hon fördjupat sig i. 

Koreografi: Elnaz Paiamani, Mpululu Ntuve
Dansare: Elnaz Paiamani, Mpululu Ntuve, Moa Forsberg
Musik: Mattias Jansson, Elnaz Paiamani
Foto: Gabriel Ullah

 

Föreställningen arrangeras i samarbete med Stora teatern och Förvaltningen för kulturutveckling.